HVORDAN STARTE EN BLOGG

En blogg kan være en flott start på din første inntektskilde på nettet. Igjennom denne artikkelen vil du være hvordan å sette opp en blogg og hvordan du kan tilpasse den til dine ønsker.

Det første du må vite er at dette er veldig enkelt. Det krever ikke noen form for kode egenskaper, høy IQ eller lignende. Jeg kommer til å vise deg steg for steg hva du skal gjøre med tekst og bilder slik at det blir umulig for deg å gjøre feil.

La meg forklare kort hva en nettside består av og hva vi skal gjøre: 

✔️Domene – Navnet på nettsiden – Her skal vi finne et navn og kjøpe det.
✔️Hosting – En server som gjør det mulig for andre å koble seg opp til nettsiden. – Her skal vi kjøpe hosting og koble opp domenet.
✔️Wordbress – En plattform du kan bruke for å legge ut innlegg og bilder. Kan sammenlignes med en app. WordPress er den mest brukte løsningen da den er enkel å bruke og kommer med en rekke praktiske løsninger. – Denne installerer vi med et tastetrykk.
✔️Hvordan redigere og designe nettsiden
✔️Skrive innlegg

 

Så la oss begynne…

Hvordan starte en blogg (Steg for Steg) i [long_month_year]

 

1. Velg din bloggeplattform

WordPress er plattformen jeg anbefaler til alle som ønsker å starte en blogg eller nettside.

Hvorfor bruker folk wordpress og anbefaler de?
✔️De er gratis å bruker (Krever kun at du har et domenenavn og hosting)
✔️Enkel å endre design og få den til å se profesjonell ut
✔️De har 5 000 gratise design å velge mellom og utallige verktøy å velge mellom
✔️Over 91% av alle nettsider blir kjørt på wordpress, inkludert denne.

Unngå å lag en blog på plattformer uten hosting!

Det finnes en rekke forskjellige plattformer i dag som er helt gratis å bruke. Det kan virke attraktivt, men sannheten er at det er en av de største feilene man kan gjøre. Plattformer som Blogspot, Wix, Medium og tublr gir deg…

❌Ingen kontroll – Når du bruker deres plattform har de full kontroll over nettsiden din. Dette kan føre til at du kan miste alle leserne og innleggene dine uten at du har noen rettigheter.

❌Kan ikke justeres – Med slike plattformer har du minimalt med design og verktøy å velge mellom, hos wordpress har du over 5000 themes og flere tusen verktøy du kan ta i bruk for å gjøre blogging enklere og mer effektiv.

❌Begrensinger  – Du kan ikke legge ut hvor mange bilder eller innlegg som du vil på grunn av deres satte begrensninger.

❌Du får ikke et eget domenenavn – Du vil bli stuck med uatraktive domenenavn som markus.blog.no eller markus.wix.no istedenfor – Markus.no eller Logus.no

❌Ingen tar deg seriøst – Tar du i bruk plattformer som er gratis, til ditt merkenavn eller bedrift, vil dette bli sett på som useriøst da nettsiden din vil ikke se profesjonell ut og du får ikke laget er merkenavn.

Kort oppsummert: Bruk WordPress

Er du interessert i å gjøre det riktig fra starten av anbefaler jeg å bruke wordpress. Det er gratis, men det krever domenenavn og hosting for å fungere. Dette er det mange som blir skremt av og velger derfor å bytte til noe annet, men igjennom denne artikkelen skal jeg vise deg steg for steg hvordan du kan gjøre dette selv… så la oss begynne!

Steg 2. Velge tema og navn til nettsiden

Domene er navnet på nettsiden din og adressen. Det er med domenenavnet leserne dine kommer til å finne deg.

Domenenavnet på denne nettsiden er Logus.no for å gi deg et eksempel. Mange i dag velger å bruke navnet sitt som domenenavn, noe som fungerer utmerket hvis du skal skape en personlig merkevare. Et eksempel på dette kan være : permarkus.no.

Hvis du ikke er sikker på hva du skal blogge om anbefaler jeg å gjøre dette:

  • skriv ned 3 ting du er god i
  • Skriv ned 3 ting du synes er interessant og morsomt
  • Skriv ned 3 ting du vil utdype kunnskapene dine i

Dette er en fin øvelse som tar 5 minutter og som gir deg en rekke ideer til hva du kan skrive om.

Jeg anbefaler å velge et tema som du syntes er interessant og har en del kunnskap om. Slik kan du lage flere hundre innlegg fylt med nyttig informasjon som leserne dine kan ta nytte av uten å måtte gjøre mye research.

Når du har funnet ut hva du skal skrive om er neste steg å kjøpe et deomene til nettsiden.

Steg 3. Kjøpe domene navn

For å kjøpe ditt egen domenenavn går du til webhuset. no. Det er disse jeg selv bruker for øyeblikket.

domeneforhandler

Når du har kommet til hjemmesiden deres kan du starte på søket etter et passende domene navn.

Gjør flere søk til du finner et passende navn til bedriften og som er ledig. Jeg anbefaler å kjøpe .no domener hvis du tenker å fokusere på norske lesere, men skal du skrive på engelsk er det .com du må kjøpe.

Etter å ha funnet domenenavnet du ønsker klikker du på “Bestill” og utfører betalingen. Deretter vil du få en Email som du må bekrefte, husk å les betingelsene som alltid.

Gratulere, du er nå stolt eier av ditt eget domenenavn. Neste steg er å kjøpe hosting.

4. Hosting – Det som gjør det mulig for andre å lese nettsiden din

Det finnes en rekke hosting selskap der ute. Det viktigste er at det er billig, raskt og har nokk kapasitet. Heldig for deg har jeg testet en rekke av disse og funnet den som har det beste tilbudet…

Steg 1. Gå til bluehost, bruk denne linken så får du 50% av det første året.  

 

Når du har kommet til hovedsiden klikker du “Get Started

Deretter klikk “Select” under Basic pakken som koster 3,95$/måneden

Når du har gjort dette skriver du inn ditt domenenavn i “Use a domain you own“. Domenenavnet er det du kjøpte i steg 1. i denne artikkelen (Lokus.no i dette eksempelet) – Deretter klikk “Next”

Deretter fyll ut nødvendig informasjon av : Navn, adresse osv…

Deretter velg pakke, du har tre muligheter her:

✔️  12 måneder
✔️  24 måneder
✔️  36 måneder

Lengre avtale du betaler for desto bedre avslag får du. Hvis du er i ferd med å starte opp noe langsiktig som en rørlegger bedrift eller personlig blogg som du brenner for ville jeg signert noe mer langvarig som 24 måneder pågrunn av prisen, men dette er helt opp til deg.

Package extras:

Her selges det kun luft og kjærlighet. Ikke kryss av noen av punktene her.

lage blogg

Etter dette er det å velge betalingsmåte, lese betingelsene som alltid og betale.

Når du får opp godkjent betaling klikker du “Create account” og derret er du ferdig med hosting registreringen, enkelt? jepp!

5. Rette domenenavnet til Bluehost 

Nå har vi kjøpt et domenenavn et steg og hosting hos en annen leverandør. Nå skal vi koble disse oppimot hverandre lignende det du ville gjort med et nytt mobilabonnement.

Gå til : https://www.webhuset.no/logg-inn/

Kryss ✔️ for kundesenter og logg inn med detaljene du ordnet deg i steg 1.

Deretter klikk: DNS -> Navnetjenere

Der skal du fylle inn
Linje 1 :  ns1.bluehost.com
Linje 2 : ns2.bluehost.com

Slik som dette

Deretter klikk lagre.


6. Installere WordPress hos Bluehost – Appen som gjør alt enklere

Dette er det siste steget før alt er på plass, håper alt har gått problemfritt for deg så langt i prosessen.

Etter at vi har installert wordpress trenger vi ikke gi hosting, domener eller nameservers en tanke til. Får å sammenligne det med mobilabonnement så er nå er prosessen med å installere simkort, pinkode og alt det vi ikke liker snart ferdig. Så la oss ta siste steget før vi trer inn i wordpress verden.

Alt du trenger å gjøre nå er å logge inn på Bluehost igjen der du vil bli møtt med en enkel onboarding prosess.

  • Først steget er å skrive en tittel på nettsiden, her foretrekker jeg å bruke domenenavnet. Så for denne nettsiden skrev jeg “Logus” som tittel.
  • Det andre steget er tagline, her skrives du en kort forklaring om hva nettsiden omhandler. For logus skrev jeg “Rimelig webdesign”
  • Deretter kryss av for “Do you want a blog?” og klikk “Continue

Etter dette vil du bli møtt med dette skjemaet. Kryss av for de aktivtetene du tenker å uteføre på nettsiden din. ▶️

Velg “Astra” designet som ligger øverst til venstre og klikk “Continue”

Etter dette vil du bli møtt med en rekke tilbud som privacy, domains osv. Dette kan du bare takke nei til da dette er ikke noe du trenger.

Klikk på “Manage” under user og klikk “logg inn“. Nå er installasjonen av : domene, hosting og wordpress fullført, bra jobbet! WordPress er plattformen du kommer til å bruke 99% av tiden fremover med tanke på nettside bygging og skriving av innhold.

Nå når du er ferdig med alt av oppsettet kan du enkelt logge inn i nettsiden din ved å skriv domenenavnet/wp-admin bak slik at du slipper å logge inn på bluehost før du skal skrive på nettsiden.

For eksempel når jeg skal logge inn i logus skriver jeg “Logus.no/wp-admin” deretter fyller du inn brukernavn og passord for å logge inn til wordpress.

innlogging til wordpress

 

7. Bytte språk til norsk

Når du har gjort steg.6 og har logget inn i nettsiden går du til “Settings” og deretter til “General“. (Se bilde)

Deretter gå ned til “Site Language” og velg sprsåket du ønsker.

endre språk på wordpress

Du kan velge å bruke engelsk hvis du foretrekker dette. Jeg bruker dette på min blog og synes at det er enklere å se på youtube og følge med på engelske guider når jeg selv har engelsk på nettsiden. Desverre er det ikke mange norske guides for wordpress eller internett generelt i dag noe vi må endre på.

8. Designe wordpress nettsiden

Nå starter moroa! Vi skal designe nettsiden.

Med wordpress er det enkelt å justere: farger, skrift typer, størrelser og formatering på nettsiden.

For å starte med disse endringene går du till “Utseende” deretter til “Tilpass“. Hvis du har norske instillinger installert kan du følge med på ikonene.

Når du klikker tilpass vil du bli vist design menyen hvor du kan endre på hva enn det skulle være. I denne artikkelen skal vi fokusere på hvordan å starte en blogg, men jeg skal få sørget å få ordnet en design guide også som jeg kommer til å linke til her når den er ferdig.